Svět investování se změnil. Neklidné prázdniny na finančních trzích

SVĚT INVESTOVÁNÍ SE TÉMĚŘ PO PŮLDRUHÉM DESETILETÍ ÚPLNĚ ZMĚNIL. MUSÍME SI VŠAK UVĚDOMIT, ŽE SE VLASTNĚ VRÁTIL TAM, KDE BY NORMÁLNĚ MĚL BÝT. MNOHO INVESTORŮ ANI NEZAŽILO DOBU, KDY BY ÚROKY BYLY NA NORMÁLNÍCH ÚROVNÍCH, PÁR PROCENT NAD NULOU. NEBO JINAK, KDY BY FINANČNÍ TRHY NEBYLY NEHÝČKÁNY CENTRÁLNÍMI BANKAMI. SVĚT SE ALE NYNÍ PŘEKLOPIL DO JINÉHO MÓDU.

Vydáno: 6. 10. 2022
Kategorie: Partners Index
Zdroj: PartnersNews

Centrální banky musí řešit jiné problémy a zisky finančních trhů je teď nezajímají. Korporace musí najednou počítat s mnohem vyššími náklady na financování, na což většina z nich – mluvím často o mladých, „rádoby progresivních“ firmách – není připravená. Také ceny energií se posunuly na několikanásobky a mnohá odvětví, která těžila z levné elektrické energie či plynu, se budou muset dost omezit a realokovat zdroje, jinak ve své současné podobě zaniknou.

Akciové trhy zažily čtrnáct let bezprecedentního růstu a teprve nyní se ukáže, kdo se jen slepě vezl a nepočítal s riziky a normálním stavem světa.

FINANČNÍ TRHY SE V SRPNU VRÁTILY K VÝPRODEJŮM

Prázdniny byly na finančních trzích všechno možné, jen ne klidné. V průběhu srpna akcelerovaly problémy s dodávkami ruského plynu a současně vyletěly nahoru i ceny elektrické energie. Investoři tak očekávají další růst základních úrokových sazeb, a to akciovým trhům neprospívá. Potenciální náklady a vliv drahých energií na inflaci tak spustil na akciových i dluhopisových trzích výprodeje, což negativně ovlivnilo podílové fondy nehledě na druh aktiva.

„Ceny akciových indexů se v srpnu opět otočily směrem dolů a prohloubily letošní ztráty. Růst rizikové averze investorů byl způsoben především nejistotami na trhu s plynem a ostřejšími vyjádřeními hlavních centrálních bank, které plánují rychleji zvedat sazby,“ komentuje srpnový vývoj investiční analytik skupiny Partners Martin Mašát.

Průměrná výkonnost korunových, globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice se pohybovala v srpnu okolo –2,9 procenta. V letošním roce tak investoři již ztratili v průměru 11,3 procenta.

„Z Partners indexu podílových fondů za srpen vyplývá, že za posledních dvanáct měsíců je hodnota podílů v akciových fondech o 8,5 procenta níže,“ nabízí další statistiku Martin Mašát.

Podle něj speciálně zaměřené akciové fondy pak zaznamenaly v posledním měsíci pokles. 

SITUACE NA DLUHOPISOVÉM TRHU

I když Česká národní banka ponechala v srpnu základní sazbu nezměněnou na sedmi procentech, proběhla na trhu státních dluhopisů jistá korekce a ceny dlouhodobých dluhopisů klesly. „Důvodem pro výprodej na dluhopisových trzích bylo zhoršení výhledu ratingu České republiky a prognóza centrální banky, která potvrdila vyšší úroveň inflace po delší dobu,“ vysvětluje Martin Mašát.

Negativní sentiment, respektive korekce cen dluhopisů, se propsal i do srpnové výkonnosti dluhopisových fondů. Průměrná cena kvalitních dluhopisových fondů za měsíc klesla o 0,7 procenta. Za posledních dvanáct měsíců ztráta činí 5,1 procenta.

„Nárůst rizikových prémií související se zvýšenou volatilitou cen akcií srazil ceny rizikových dluhopisů. Proto fondy rizikových dluhopisů korigovaly v srpnu předchozí ztráty poklesem o 0,7 procenta. Meziročně jsou níže o 9,5 procenta,“ doplňuje Martin Mašát.

A na hodnotě v srpnu ztrácely i smíšené fondy. Jejich průměrná hodnota se snížila, jak vyplývá z Partners indexu podílových fondů, o 1,4 procenta. Meziročně tak smíšené fondy ztrácí 7,7 procenta.

Negativní sentiment, resp. korekce cen dluhopisů, se propsal i do srpnové výkonnosti dluhopisových fondů.

Zdroj: Profi Poradenství & Finance