Kam vložit peníze

Příliš mnoho možností, jak úspory ochránit před inflací, bohužel neexistuje. Investice jsou jednou z nich. Na druhou stranu právě letos by investoři neměli mít z hlediska zhodnocení velká očekávání. Důvody jsou dva – vysoká inflace a korekce zejména na akciových trzích.

Vydáno: 4. 7. 2022
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Aktuálně neexistuje proti inflaci ochrana a je potřeba se s tím smířit. Úspory trpí úplně všude. Peníze na běžných účtech a v hotovosti drtí inflace samozřejmě nejvíce.

Na spořicích účtech je to trochu lepší. U investičních nástrojů je to velmi individuální. „Výnosy se pohybují od začátku roku v rozmezí od –50 do 50 procent. Doba je tedy nelehká a nezbývá, než zachovat chladnou hlavu a držet se nastavené strategie,“ komentuje Lukáš Urbánek, finanční poradce skupiny Partners.

Situace na trzích

Inflaci ve výši 15 procent překonají jen málokteré investice. „Musíme si nalít čistého vína. Překonat investováním a obchodováním v České republice cca 15procentní inflaci nebude vůbec jednoduché. Tedy si myslím, že boj s inflací dopadne tak, že budeme rádi, když její efekt alespoň nějak zmírníme,“ upozorňuje obchodní ředitel brokerské společnosti XTB Vladimír Holovka.

To ale podle něj rozhodně neznamená, že by lidé měli na investice rezignovat. Zaměříme-li se na investory, kteří se rozhodli investovat v delším časovém horizontu, tak ti se nemusejí současnými výkyvy na trzích vzrušovat. Světové burzy se přes všechny krachy a krize, kterých jsme za uplynulá desetiletí zažili mnoho, vždy zotavily a vzrostly nad předchozí hodnoty.

Krátkodobým obchodníkům volatilita na trzích zase přináší nejednu zajímavou příležitost.

Všichni ale musejí počítat s tím, že letošní rok bude z hlediska výnosů podstatně jiný, než byly roky minulé. A to proto, že finanční trhy – s výjimkou dluhopisového trhu, který bude těžit z vysokých úroků – budou spíše volatilní a akciové trhy nejspíš klesnou.

„Doporučení by tedy znělo: držte se svého dlouhodobého plánu. Největší chybou by bylo v panice a se ztrátou prodávat. Nynější propady jsou tak spíše příležitostí pro ‚nákupy se slevou‘. Stejně jako v obchodě to ale neznamená, že bychom měli kupovat všechno, co je zrovna v akci. Především akcie mnohých technologických společností byly skutečně velmi drahé a jejich cena neodpovídala jejich reálným výkonům, ale do nebe ji vyhnala spíše určitá investiční horečka. Zde bych byl tedy velmi opatrný,“ říká Michal Valentík, člen investičního výboru společnosti Broker Trust.

Inflace časem klesne

Podle investičního stratéga skupiny Partners Martina Mašáta zhodnocení investic nelze poměřovat aktuální inflací. A to proto, že investice jsou ze své podstaty aktivem dlouhodobého charakteru. Podle něj se v horizontu roku svět opět nastaví na nový „normál“.

Přežijí silné a efektivní firmy, vyčistí se trh nezaměstnanosti a akciové trhy zas vyrazí nahoru. Letošní rok však bude z hlediska výnosů slabší.

Letošní průměrná inflace kvůli prudkému zdražování energií, potravin a nájemného dosáhne přibližně na 13 procent a tuto metu se klasickým způsobem investování pravděpodobně nepodaří nikomu dohnat. „Výhoda ale je, že lidé začali více přemýšlet o investicích a nenechávají zbytečně ležet peníze na účtech,“ říká Mašát.

Prognóza České národní banky je navíc vcelku optimistická už na příští rok. Předvídá, že za rok inflace klesne na čtyři procenta a dále pak ještě níže až ke dvěma procentům. A to je budoucí růst ceny spotřebního koše. „A to je to číslo, které nás do budoucna zajímá. V tomto případě je veliká šance, že inflaci pobijí i konzervativní investice. Jako jsou státní dluhopisy, jejichž roční výnos se blíží šesti procentům,“ vysvětluje Martin Mašát s tím, že na investování je třeba nazírat z dlouhodobější perspektivy.

Platí zde mechanismus, že s poklesem úrokových sazeb začne hodnota dluhopisů, resp. dluhopisových fondů růst. „Čekáme zde tedy zajímavé výnosy. Pozor ale na zahraniční dluhopisové fondy, konkrétně americké. Očekáváme, že sazby tam půjdou nahoru delší dobu než u nás. Výnosy těchto tedy budou pravděpodobně ještě nějakou dobu klesat,“ uvedl partner společnosti Freedom Financial Services Jan Grufík.

Jak rozdělit rezervy?

Kvůli vysoké inflaci je třeba důkladně plánovat i krátkodobé a střednědobé výdaje tak, aby na běžných a spořicích účtech zůstávalo jen nezbytné minimum peněz a zbytek se zhodnocoval dle finančního plánu. „Pro krátkodobé rezervy jsou aktuálně skvělé spořicí účty. Jejich úrokové sazby reagují pružně na změny prováděné Českou národní bankou. Pokud ČNB dále zvedne repo sazbu, banky zvednou i úrokové sazby na spořicích účtech,“ míní Jan Grufík.

Aktuální inflaci sice spořicí účty zdaleka neporazí, ale peníze jsou rychle po ruce a vklady jsou do výše 100 tisíc eur pojištěny. U některých termínovaných vkladů dosáhneme ještě na lepší úrok, ale zpravidla za cenu toho, že lze peníze vybrat až po uplynutí výpovědní lhůty, případně za určitý poplatek.

„Rezervu, kterou zamýšlíme skutečně použít pro nenadálé výdaje, bych tedy držel na spořicím účtu. Peníze, o nichž vím, že je nebudou potřebovat, ale zároveň nechci z nějakého důvodu investovat, bych ‚otáčel‘ na krátkodobějších termínovaných vkladech, kde dosáhnu na o něco lepší zhodnocení než na spořicích účtech,“ doporučuje Michal Valentík.

Jak si stojí stavební spoření

Mezi produkty oblíbené na střední období patří stavební spoření.

Ta však zatím nezvýšila úrokové sazby tak výrazně jako banky, roční úrok se zde pohybuje do 2,5 procenta p.a. K tomu je ale třeba přičíst ještě státní příspěvek až dva tisíce korun, různé marketingové akce a slevy nebo garanci vkladů.

„Na druhou stranu, chceme-li dosáhnout na státní podporu, zůstávají ve ‚stavebku‘ peníze uloženy minimálně po dobu šesti let a sečteno podtrženo, dosáhneme celkového zúročení prostředků při nynějších podmínkách v nejlepším případě okolo šesti procent.

Stavební spoření je tak nyní vzhledem k výši úrokových sazeb a inflaci atraktivní především možností získat následný úvěr pro financování bydlení,“ říká Michal Valentík.

Dlouhodobé plány není třeba měnit

Co se týče dlouhodobých investic, pokud má klient správně nastavený svůj plán a ví, jak má dosáhnout svého cíle, to znamená kolik má mít akcií, kolik dluhopisů, Jan Grufík doporučuje pokračovat a nijak zvlášť plán neměnit.

„Změna strategie by měla spíše vycházet z toho, kdy a jak potřebuje investor peníze. A ne z toho, co se zrovna děje na trzích. A pokud se nezměnil rizikový profil investora, tak svým způsobem není ani teď důvod něco měnit,“ říká Martin Mašát.

Víc než dřív se nyní také potvrzuje, jak důležité je rozložení investice mezi více titulů například formou některého z podílových fondů, jenž rozloží prostředky klidně mezi stovky firem z různých odvětví. Portfolio je pak výrazně odolnější. „Investorům, kteří se tímto přístupem řídili, tak nyní může kompenzovat propad technologických firem například růst akcií společností podnikajících v energetice,“ uvádí Valentík.

Komplikace by mohla nastat, pokud by bylo nutné na rezervy sáhnout. „V takovém případě je první na řadě spořicí účet a až následně ostatní části našich úspor, přičemž platí, že investice rušíme za cenu ztráty až jako poslední,“ doplňuje Lukáš Urbánek.

Finanční specialista společnosti 4fin David Krůta ještě dodává: „Určitě se teď bude objevovat spousta garantovaných, neodolatelných, jedinečných a bůhvíjakých produktů, do kterých se vás budou prodejci snažit nalákat. Namístě je ale obezřetnost. V těchto ‚zázračných‘ nabídkách se často skrývají mnohá rizika, a občas i nějaký podvod.“

 

Zdroj: tištěný magazín E15