Hypotéky letí vzhůru. Úroky podle expertů vystřelí až k 7 procentům, splátky půjček porostou o tisíce korun

Další vlna zdražování hypoték dorazila. Od pondělí zvýší sazby ČSOB, tento týden stejný krok učinila Komerční banka a začátkem ledna i Raiffeisenbank. Ostatní finanční domy budou nepochybně následovat. Podle expertů to můžou úroky ke konci roku dotáhnout až k sedmi procentům.

Vydáno: 17. 1. 2022
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

Pro řadu lidí s průměrnými příjmy je už v současné době pořízení vlastního bydlení v podstatě nedostupné. Bankéři i ekonomové předpokládají, že zdražení půjček na bydlení ještě sníží zájem o nákup bytů či domů.

 

Poptávku by mělo srazit i zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték, které bankám od dubna nařídila ČNB. Například zájemci o úvěr mladší 36 let budou muset naspořit 20 procent z kupní ceny nemovitosti místo dosavadních deseti procent. „To by mělo snížit zájem až o 15 procent,“ sdělila webu Lidovky.cz Jana Vaisová z finanční společnosti FinGO.cz.

 

Ještě před tři čtvrtě rokem přitom banky nabízely hypotéky s úroky okolo dvou procent. Nyní u nejčastější pětileté fixace sazby běžně přesahují pět procent. A experti, oslovení serverem Lidovky.cz, předpokládají, že tady růst ani zdaleka nekončí.

 

„Pesimistický scénář počítá i s tím, že se úrokové sazby hypotéky vyšplhají až na šest procent, což se dá očekávat někdy v polovině roku 2022. Na konci roku 2022 ale můžeme čekat i více než sedmiprocentní úrokové sazby,“ odhadla Vaisová z FinGO.cz.Konec fixace přinese zdražení

 

Vyšší splátky přitom dopadnou i na ty, kteří již hypotéku mají, ale brzy jim vyprší sjednaná fixní sazba a budou s bankou dohadovat novou. Rozdílem budou tisíce korun měsíčně. Například: kdo si před pěti lety půjčil na byt 3+1 v Praze 3,32 milionu s pětiletou fixací a úrokem dvě procenta, platil měsíčně zhruba 12 tisíc korun. Při zvýšení úroku na šest procent by bance měsíčně posílal až o sedm a půl tisíce více.

 

Hypotéka na 40 let? Ve hře je převod na děti, rodiče by spláceli pouze úroky. ČNB varuje před velkým rizikem

 

Klient, který už má za sebou několik let splácení, jistě dostane o něco nižší sazbu, jelikož je pro banku méně rizikový než nový žadatel o úvěr. Ale velká sleva to jistě nebude. Na měsíčních splátkách to patrně může udělat jen pár stovek korun.

 

Za růstem sazeb stojí hlavně kroky centrální banky. „Naše původní plány počítaly s pomalejším růstem úrokových sazeb. Nové sazby jsou nicméně reakcí na razantní krok ČNB z 22. prosince 2021, která se snaží zabránit dalšímu nárůstu inflace,“ odůvodnil další zdražování Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

 

Nejčastější hypotéka od ČSOB s fixací úrokové sazby na pět let bude od nadcházejícího pondělí vyšší o 0,6 procentního bodu, jednoleté fixace zdraží o jeden procentní bod. „Tržní sazby, od nichž se odvíjejí hypoteční sazby bank, se oproti začátku prosince zvýšily o zhruba jeden procentní bod. Ovlivnilo je jednak prosincové razantní zvýšení základní sazby ČNB, ale i samotné očekávání, že centrální banka bude kvůli vysoké inflaci relativně rychle zvyšovat sazby i v letošním roce,“ řekl webu Lidovky.cz hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Růst bude pokračovat

 

Ještě v květnu činila takzvaná repo sazba, která určuje nejnižší cenu peněz, pouhých 0,25 procenta. Od června ji začala ČNB zvedat, v posledních měsících razantně. V prosinci dokonce o celý procentní bod na 3,75 procenta. Běžná sazba hypotečních úvěrů se tak u bank v současnosti dostala na úroveň kolem pěti procent. Například u Komerční banky začíná cena hypotéky na 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti s fixací na pět let na 5,29 procenta, u Raiffeisenbank na 4,59 procenta.

 

Hypotéka může být efektivní způsob spoření. Komu a jak se vyplatí?

 

Na vlnu dalšího zdražování v blízké době naskočí i další banky a růst bude pokračovat. Očekává se totiž další zvyšování ze strany ČNB. „Dlouhodobě platí, že úroková sazba z hypoték je procentní bod nad repo sazbou. A ČNB se nechala slyšet, že letos půjde přes čtyři procenta. Hypoteční sazby bude zpomalovat konkurenční boj mezi bankami, určitě se ale letos stane normou, že budou začínat na pětce,“ odhaduje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

 

Společnost Fincentrum & Swiss Life Select podle svého analytika Jiřího Sýkory očekává, že v průběhu letošního roku budou sazby z hypoték atakovat hranici šesti procent. „Domníváme se, že sazby přes sedm procent jsou velmi pesimistickým odhadem,“ podotkl Sýkora s tím, že do cenotvorby vstupují i sliby akcionářům. Růst sazeb k šesti procentům očekává podle svého ekonoma Martina Mašáta i finanční skupina Partners.

 

Šéf Hypoteční banky Feix očekává, že sazby nad čtyřmi procenty povedou ke snížení poptávky po hypotékách. Na vybranou však nebudou mít lidé, kteří už hypotéku mají, ale v dohledné době jim doběhne lhůta, pro niž měli sjednanou pevnou sazbu. Podle odhadu ČNB čeká v letošním prvním pololetí refinancování hypotéky asi 55 tisíc lidí. „Lidé si nejvíce brali pětiletou fixaci. Ta tedy nyní končí těm, kdo si ji vzali v roce 2017. A tehdy byly úrokové sazby kolem dvou procent,“ upozorňuje Křeček.Moneta jde proti proudu

 

Úrokové sazby mění také Moneta Money Bank – ta je ale naopak snižuje. Od úterka bude její sazba u nových hypoték s delšími fixacemi nižší o 0,10 či 0,15 procentního bodu. „Při refinancování bude možné získat sazbu již od 3,54 procenta, u nově sjednaných hypoték pak budou sazby začínat na 3,79 procenta,“ uvedla mluvčí Monety Zuzana Filipová.

 

Všechno zdražuje a začátkem nového roku bude hůř. Růst cen vystřelí k 7 až 10 procentům, uvádí analytici

 

Moneta tím dala jasně najevo, že půjde velmi ostře do konkurenčního boje. A její sdělení patrně nezůstalo bez odezvy. „Nemůžeme vyloučit, že na vývoj sazeb na hypotečním trhu v dohledné době zareagujeme. S ohledem na fakt, že některé banky

sazby zvedají, zatímco jiné je snižují, nechceme nyní předjímat,“ uvedl na dotaz webu Lidovky.cz mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

 

Štěpán Křeček má jasno. „ČNB zvýšila sazby neočekávaně rychle. Tím dala bankám velký dárek. Proto nyní mohou lákat klienty na lepší podmínky. A jsou ochotny krátkodobě podstřelovat trh, aby získaly nové klienty. Dlouhodobě to ale dělat nebudou, to by okrádaly samy sebe. U ČNB dnes za své úložky dostávají 3,75 procenta. Proč by za výrazně rizikovější obchod v podobě hypotéky braly méně?“ konstatuje.

 

Zdroj: lidovky.cz